Wegen naar menselijkheid (2 dln)

Eugen Drewermann

Wegen naar menselijkheid (2 dln)

Commentaar op Marcus

 99,50

Gebonden met stofomslag | 1400 blz. | Jaar van uitgave: 2020 |
ISBN 9789492183989

Twee delen: Wegen naar menselijkheid –
dieptepsychologische lezing van het Marcus evangelie

Dit tweedelige commentaar op het Marcusevangelie, een moderne klassieker, presenteert Jezus als het authentieke gezicht van de liefde. Hij toont compassie met menselijk lijden en bevrijdt van angst.

Drewermann opent de Bijbelse verhalen zo dat ze raken aan het leven van mensen hier en nu. Hij maakt volop gebruik van inzichten uit de dieptepsychologie, de filosofie, andere religies en zijn eigen therapeutische praktijk als psychoanalyticus.

Wegen naar menselijkheid bestrijkt het hele Marcusevangelie. Deel 1 bespreekt Marcus 1-9, deel 2 Marcus 9-16. Het is een vertaling van Das Markus Evangelium (1988). Met een nieuw voorwoord van Eugen Drewermann.



Lees een gratis fragment



Eugen Drewermann (1940), een vooraanstaande Duitse theoloog, filosoof en psychoanalyticus, is befaamd om zijn dieptepsychologische lezing van bijbelverhalen. Hij benadert religie als de bewuste omgang met reddende oersymbolen. Drewermann is sterk beïnvloed door de psychologie van Jung en de filosofie van Kierkegaard.

Nadat de Katholieke Kerk hem in 1991 als priester en docent op non-actief stelde wegens zijn kritiek op kerkelijke dogma's, nam zijn invloed alleen maar toe: Drewermann werd Europa's meest gelezen hedendaagse theoloog. Talloze mensen heeft hij geholpen om God op een nieuwe manier te verstaan en vrij van angst te leven.

Voor wie de Duitse taal machtig is, bekijk hier een twee uur durend interview met Eugen Drewermann (soms zichtbaar geëmotioneerd) ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag op 20 juni 2020, onder leiding van zijn biograaf Matthias Beier. Bij Skandalon verscheen van Beier het boek Religie zonder angst en geweld, over de hoofdlijnen van Drewermanns theologie van de menselijkheid. 

Bert van der Woude: 'Via de exegese komt Drewermann bij de mens in zijn concrete bestaan. Dan wordt ook inzichtelijk hoe in menselijke ervaringen de ontmoeting met God plaatsvindt. Want God spreekt mensen aan, in de wezenlijke dimensies van hun bestaan. Niet letterlijk hoorbaar, maar in het hart. Jezus laat zien, in zijn parabels maar ook in zijn omgang met mensen, wat ware menselijkheid inhoudt.'

Anderen over Wegen naar menselijkheid (2 dln):

‘Ik heb PTSS en dit boek legt mij precies uit 'het hoe en waarom' van mijn ingesleten angsten die mij belemmerden zelf te kunnen leven. Nu, op mijn tweeënzeventigste ga ik leren Leven.
Geweldig dat deze boeken bestaan en er dus mensen zijn die doen (schrijven in dit geval) wat nodig is. Een soort van tweede bijbel voor mij! Dank daarvoor!'
– Barbara van Amerongen.

"Dit werk is op de eerste plaats een bevrijdende lezing van het evangelie. Niet alleen taalkundig maar ook inhoudelijk. Drewermanns visie op Jezus en zijn relatie tot God is door en door menselijk en daarom zo makkelijk te verstaan. Zijn taal resoneert met onze dagelijkse demonen, verlangens en dromen, met ons diepste mens-zijn."
Vlaams katholiek opinieweekblad (Tertio)

Als theoloog ben ik op zoek naar de relatie tussen theologie en psychologie. Zowel de inwerking van God op ons als de medewerking van ons met God boeit mij mateloos. Drewermann is de eerste mens in mijn leven die deze verbinding inhoudelijk en overtuigend maakt.
De rijke, beeldende taal raakt mij. Prikkelt mijn fantasie. Zet mijn geest open. Het voelt hoofdstuk na hoofdstuk aan alsof ik aan een goedgedekte tafel zit met onbekende exotische vruchten, waarvan de smaak mij onbekend is, maar wel mijn diepe behoeften bevredigt.'
– David Heek

Denk niet te snel “ik ben geen theoloog of predikant”, want Drewermann onthult de psychologische potentie in de Marcusverhalen, en die kan elke lezer aanspreken. Uitmuntend dat dit commentaar nu ook in het Nederlands beschikbaar is.’
– Mark de Jager, Jonge Theoloog des Vaderlands

‘Drewermanns analyse legt de psychologische logica in de verhalen van Marcus bloot en laat de lezers stap voor stap meevoelen met de handelende personen. Dit Marcuscommentaar is een klassieker, die op overtuigende wijze de meerwaarde laat zien van een dieptepsychologische benadering van religieuze teksten.’
– Annette Merz, hoogleraar Nieuwe Testament, Protestantse-Theologische Universiteit

‘Eugen Drewermanns magistrale commentaar op het Marcusevangelie helpt ons deze tekst te lezen als een boodschap over een God die vrijmaakt van angst en onderdrukking. Dit is theologie voor de eenentwintigste eeuw.’
– Peter Nissen, hoogleraar Oecumenica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen